Συζήτηση για την Έκθεση του ΙΟΒΕ για τις ελληνικές περιφέρειες

«Να κρατήσουμε εδώ τους δικούς μας επιστήμονες, τους δικούς μας ανθρώπους. Να κάνουμε την Πελοπόννησο τον τόπο όπου όλοι θα μπορούν να επενδύσουν τα όνειρα και τους στόχους τους», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην παρουσίαση «Έκθεση Κοινωνικών και Οικονομικών Τάσεων στις Ελληνικές Περιφέρειες».

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών παρουσίασαν, σήμερα, Δευτέρα 11 Μαρτίου, στην Αθήνα, την πρώτη ‘Έκθεση Κοινωνικών και Οικονομικών Τάσεων στις Ελληνικές Περιφέρειες.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συμμετείχε, έπειτα από σχετική πρόσκληση, στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε της παρουσίασης και στάθηκε στην ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο, όπου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας θα λειτουργούν αυτόνομα μεν, αλλά σωρευτικά δε ως προς το αποτέλεσμά τους.

Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανέφερε ως βασική αρχή τις συνέργειες ανάμεσα στους τομείς που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς, παράγοντας προστιθέμενη αξία, ώστε να έρθουν νέες θέσεις εργασίας.

Όσο για τη συνεργασία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με το κεντρικό Κράτος, την χαρακτήρισε ως κάτι περισσότερο από ευχή ή φραστικό προεκλογικό πυροτέχνημα. «Πιστεύω πως αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας, όχι μόνο να προσπαθήσουμε, αλλά να το κάνουμε με τον τρόπο που επιβάλλει η εποχή: με σοβαρότητα, οργάνωση, επιστημονική τεκμηρίωση και διαφάνεια», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο Περιφερειάρχης, καλούμενος να σχολιάσει τα ευρήματα της Έκθεσης, ξεχώρισε ως κυριότερο πρόβλημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το δημογραφικό και μίλησε για «ξεκάθαρα ζητήματα ανάπτυξης, ή καλύτερα ανισόρροπης ανάπτυξης».

«Οι προκλήσεις μπροστά μας μεγάλες. Η ευκαιρία, όμως, μοναδική. Ήδη, η χώρα κινείται σε αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική τροχιά αφήνοντας πίσω τον ανορθολογισμό. Στην αναπτυξιακή αυτή συνθήκη, σαφώς η Πελοπόννησος έχει όλα τα στοιχεία για να πρωταγωνιστήσει. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, στο κλείσιμο της συζήτησης.

Αντικείμενο της έκθεσης που παρουσίασε ο επικεφαλής Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών Μελετών, ΙΟΒΕ, Γιώργος Γατόπουλος, ήταν η συγκέντρωση και ανάλυση των βασικών παραμέτρων που επηρεάζουν την ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική κάθε Περιφέρειας της Ελλάδας, δημιουργώντας μία αφετηρία για εμβάθυνση στο «προφίλ» καθεμιάς και για τον προσδιορισμό του δικού της προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολουθήστε μας

στα παρακάτω κανάλια για να μαθαίνετε τα νέα του Περιφερειάρχη