Βέβαιος ότι μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, «για να πάμε την Πελοπόννησο Μπροστά» δηλώνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τη δημοσιογράφο Πέννυ Αβραμίδη. Περιγράφει την Πελοπόννησο ως τον τόπο που του έδωσε όλα τα εφόδια στη ζωή του, τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σήμερα ζει με τη γυναίκα και τα παιδιά του, ενώ χαρακτηρίζει την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «ξαφνική αλλά τόσο τιμητική, μια μεγάλη πρόκληση, την οποία δεν μπορούσα παρά να αποδεχτώ».
Εξηγεί ότι «η γραφειοκρατία αποτελεί πρόβλημα για όλο το ελληνικό κράτος και θα νιώθω στο ελάχιστο πετυχημένος αν το 2028, ολοκληρώνοντας τη θητεία μας, έχουμε συμβάλλει στη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών». Στην ερώτηση πώς θα το πετύχει, απαντά ότι «από την πρώτη μέρα ξεκινάμε την απλοποίηση των διαδικασιών και αμέσως μετά προχωράμε στην ψηφιοποίησή τους». Υπόσχεται, μάλιστα, ότι «όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η ένταξή τους στο gov.gr, θα προχωρήσουμε στην κατάργηση όλων των ανταποδοτικών τελών».
Ο Δημήτρης Πτωχός ξεκαθαρίζει ότι «όποιος προσπαθήσει να απαντήσει απλοϊκά σε ένα τόσο σημαντικό ερώτημα όπως η κλιματική κρίση, ή κάτι κρύβει ή δεν ξέρει τι λέει». Ως δέσμευσή του περιγράφει «να καταφέρουμε η Περιφέρεια να είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Και να κάνουμε πάντα ό,τι μπορούμε, ακόμα και πέραν των τυπικών μας αρμοδιοτήτων». Ως σημεία – κλειδιά του προγράμματός του σε αυτό το θέμα αναφέρει «τη λειτουργία Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, να φτιάξουμε Κέντρο Παρακολούθησης Επιπτώσεων Κλιματικής Κρίσης όπως και να ιδρύσουμε Σύνδεσμο Προστασίας Δασών –όπως ο ΣΠΑΥ στην Αττική– με συμμετοχή και των 26 Δήμων μας».
«Μόνο σχέδιο και έργα» είναι το σύνθημά του για την προστασία του περιβάλλοντος, εξηγώντας ότι «στο πρόγραμμά μας έχουμε την κατασκευή και αναβάθμιση έργων προστασίας από τις κατολισθήσεις και πλημμύρες, όπως και τη δημιουργία αναβαθμίδων σε ορεινές περιοχές για συγκράτηση εδαφών, με παράλληλη διάνοιξη μονοπατιών σε ορεινές δασικές περιοχές».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πελοπόννησος Μπροστά» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός ενιαίου brand για την Πελοπόννησο, «ώστε να προβληθεί σε όλο τον κόσμο με βάση την ιστορία, τον πολιτισμό, τις υπέροχες παραδόσεις, τα προϊόντα μας και βέβαια την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τόπου μας». Κάνει λόγο για ενοποίηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων μας με το πρόγραμμα «ένας περίπατος στην Ιστορία». Αναφορικά με τους πόρους αυτού του εγχειρήματος, ο Δημήτρης Πτωχός δεσμεύτηκε για «σταθερά τουλάχιστον το 2% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας στον πολιτισμό».
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δηλώνει ότι στόχος του είναι «η Πελοπόννησος να εξελιχθεί σε ένα πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένας προορισμός για 12 μήνες το χρόνο». Δεν παραλείπει, βέβαια, να θέσει ως προαπαιτούμενα για αυτόν τον στόχο «τις στοχευμένες παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, για μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο εύκολη καθημερινότητα», την «αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών παντού και ενίσχυση της ευρυζωνικότητας των δικτύων» και τα «αρδευτικά έργα και ένα νέο, βιώσιμο Σχέδιο Διαχείρισης υδάτινων πόρων». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «μέχρι το 2028 να μην χάνουμε ούτε μια σταγόνα βρόχινου νερού».
Τέλος, αναφορικά με τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης, ο Δημήτρης Πτωχός αναφέρθηκε στις πρόσφατες αλλαγές που ενίσχυσαν τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για «μεγάλη πρόκληση να τις αξιοποιήσουμε πλήρως – και αυτό δεσμεύομαι να το κάνω».